Laura en Dikran

 

Eind april werd ik benaderd door Laura en Dikran. Ze zochten nog een bruiloftsfotograaf voor hun bruiloft in juni. De fotograaf die ze gevonden had toch niet zoveel vertrouwen met binnen fotograferen. Ondanks dat ik het meeste buiten fotografeer, durf ik dat met de kennis die ik heb van flitsen en externe belichting best aan, dus ik heb ja gezegd tegen Laura en Dikran.

Laura en Dikran wonen slechts 9 minuten van mijn nieuwe woning vandaan, waar ik toen net 4 dagen woonde. Het kennismakingsgesprek vond bij hen thuis plaats in Osdorp, waar je prachtige zonsondergangen kunt bekijken vanaf de verdieping waar zij wonen. Het gesprek verliep leuk en gemoedelijk, de klik voelde wederzijds en binnen de kortste tijd hadden we alle wensen op een rijtje gezet.

Meestal stel ik me van tevoren even voor om wat voor opdracht het gaat. Maar niets kon me voorbereiden op de geweldige bruiloft die ik mee zou maken met Laura en Dikran! Gemiddeld maak ik zo’n 2500 foto’s op een bruiloft, maar bij Laura en Dikran zat ik ruim over de 4000 foto’s. Vanaf halverwege de ochtend zat de sfeer er al goed in. Na de brunch, taart en klaarmaken met de naaste familie van Laura kwam de familie van Dikran haar met veel gejuich, gezang begeleid onder een traditionele Armeense trommel en duduk ophalen. Ik heb mijn best gedaan om het hele spektakel vast te leggen, maar geen camera kon op dat moment vastleggen wat ik ervoer toen ik de diepe bas van de trommel fysiek voelde in mijn lijf, en mijn verbazing uitdrukken hoeveel mensen er begeleid kunnen worden met slechts één trommel en één duduk! Ik heb al eerder gezegd dat ik diep onder de indruk ben van interculturele bruiloften, maar op 16 juni werd dat opnieuw bevestigd. Kippenvel kreeg ik ervan!

Nadat de groep de hele galerij onveilig hadden gemaakt, kwamen ze met ruim 60-80 mensen het appartement van Laura en Dikran binnen om daar het feestje voort te zetten. Een echt schouwspel voor de echte Hollander, en zo mooi om te zien hoe de ene cultuur de andere omarmt met haar warmte en gastvrijheid.
Voor mij was het het meest praktisch om tijdens dit grote feest op de rand van de bank te blijven staan, op mijn sokken uiteraard. Ik zou de rest van de dag nog genoeg gelegenheid hebben voor mooie close-ups. Maar dit spektakel kreeg ik er niet anders op dan van boven!

Na dit vroege feestje was het tijd voor de kerkdienst. De familie van Dikran heeft een christelijke orthodoxe achtergrond, daarom vonden ze het mooi om in een kerk te trouwen. De ceremonie vond plaats in het Armeens. Er was voor elke gast een vertaling beschikbaar in het Armeens en Engels, waardoor veel mensen de dienst konden volgen. Maar de meeste mensen vonden het mooi om de ceremonie met eigen ogen te aanschouwen ook als ze zelf geen Armeens spraken. Laura en Dikran werden gezegend en droegen als teken een kroontje, kusten de bijbel en namen ieders een slokje wijn. Het was een indrukwekkende dienst.

Buiten de kerk wachtte er een mand met twee witte duiven op ze, klaar om vrijgelaten te worden. Dat is weer eens wat anders dan bellenblaas! Ook maakten we een groepsfoto buiten. Zonder ladder is dat wel een uitdaging, maar ik had de hoogte wel nodig. Uiteindelijk vonden we een wankel uithangbord wat rond was aan de bovenkant en weinig stevigheid bood, dus ik werd uiteindelijk vastgehouden door 3 hele behulpzame daggasten, die later nog even goed op de foto zijn gezet natuurlijk!

Samen met Laura en Dikran, de videograaf en de getuigen werden we afgezet middenin het centrum van Amsterdam. Ter hoogte van de Prinsengracht hebben we foto’s gemaakt, en het tweede deel van de shoot vond plaats in het Erasmuspark. Dit vind ik zelf altijd een van de leukste momenten van de dag, maar deze dag had wel concurrentie met wat andere momenten!

Na de shoot was er een feestelijke binnenkomst op de prachtige avondlocatie aan de Jan van Galenstraat. Hier kon het feest echt goed beginnen. Ook hier konden we weer genieten van de Armeense cultuur, met de heerlijkste maaltijden en mooiste ingestudeerde Armeense dansen. En hadden jullie al opgemerkt hoe mooi alle gasten eruit zagen in hun prachtige galajurken met glitters en feestelijke outfits??

Wat betreft de rest van de avond, dat kunnen jullie het beste zelf maar bekijken. Het is duidelijk dat Laura en Dikran weten hoe ze een feestje moeten bouwen, en ik heb er tot de laatste seconde maximaal van genoten!

Al met al was het een waanzinnige dag, nog mooier en beter en verrijkender dan ik me kon voorstellen! Fotograferen in Amsterdam centrum is sowieso iets wat ik altijd met ontzettend veel plezier doe, maar leren van andere culturen hoe zij het huwelijk benaderen en vieren geeft me altijd zoveel vreugde! Samen met het fantastische feestje in de avond maakt deze bruiloft wel een van mijn favoriete bruiloften van dit jaar, en tot nu toe!

Bedankt Laura en Dikran dat ik erbij mocht zijn!